Vårt sätt att leva har blivit ett sätt att dö

”Vårt sätt att leva har blivit ett sätt att dö”

Orden är Mark Edwards under visningen av Hard rain i måndags. Jag hör orden och jag vet att det är sant. Det spelar ingen roll om du tror på växthuseffekten eller inte, men vi konsumerar så mycket att om alla i hela världen levde som medelsvensken skulle det behövas nästan tre jordklot för att det skulle vara hållbart. Detta samtidigt som att vi lever gott på att andra lever dåligt. Vi har nya, tjusiga mobiltelefoner, skor och möbler som människor, ibland barn, producerar under villkor vi aldrig aldrig skulle godkänna om de gällde oss, om de gällde våra barn. För att vi ska få perfekta gula bananer får de som jobbar på plantagen cancer. För att vi ska få den billiga kycklingfilén får kycklingen själv aldrig se solen. Den enda möjligheten grisen har att böka är i sin egen skit. Varför går vi inte med på att betala för ett värdigt liv, varken för människor eller djur?

Till dig som säger ”Men vad kan jag göra, jag är ju bara en person och kan inte påverka” vill jag ge Edmund Burkes citat ””No-one made a greater mistake than he who did nothing because he could do so little”. Sluta stödja de som du vet är ”de onda”, åtminstånde helhjärtat. Köp varannan ekologisk/rättvisemärkt. Du som säger att du inte har råd, ok, det kan vara så. Dock kan mycket närproducerat vara gratis, har du sett äppelträden som står uppe i backen ovanför dammen vid sjukhuset? Gratis! Och bäst av allt, inte skeppade från Nya Zeeland! I Sverige är vi förtjusta i italiensk ogräs, ruccola, i grekiska matbutiker brukar man kunna hitta maskrosblad – kanske har du en hel okänd salladsodling utanför dörren?

Ta tag i ditt världsamvete – gör någonting istället för ingenting. Gör bättre val. Ta vara på det som finns runt omkring dig. Ta ansvar för vad din konsumtion faktiskt medför. Ta tillbaka utvecklingen, led den på rätt väg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s