Inte ok Evanovich

Jag gick i gymnasiet när jag började läsa Janet Evanovichs serie om Stephanie Plum, den hopplösa prisjägaren. Jag minns hur jag satt inne i badrummet med ryggen mot elementet och bara inte kunde sluta läsa ”One for the money” för att det var så spännande. Förra veckan läste jag den sextonde boken i serien, ”Sizzling sixteen”, men då var min entusiasm utbytt mot ett njä… Jag tror jag måste göra slut med Evanovich. Det känns sorgligt. Jag har till och med börjat laga recept från böckerna. Pinapple upside down cake är en smakorgasm, men läskärleken har slocknat. Recensionerna på amazon säger likadant. ”Stone cold sixteen” ges som förslag till alternativ titel.

Nu är frågan, är det jag som blivit äldre eller böckerna som blivit sämre? Har vi vuxit ifrån varann eller har Evanovich svikit mig?

Det jag uppskattade med de första böckerna i serien (som jag inte vågar läsa om) var att det var en bra deckarhistoria samtidigt som den var rolig, den hade relationsdramat och de galna upptågen. I de senare böckerna ligger fokuset på de galna upptågen och relationsdramat mellan Stephanie, Morelli och Ranger, framför allt på relationsdramat. Och helt ärligt, ett triangeldrama i 16 böcker, det måste vara beviset på att historien står still. Kom igen Stephanie, välj nu då! Välj Morelli, Ranger, eller någon annan, det spelar ingen roll för mig, välja bara och lev ditt liv. Att deckarmysteriet hamnat i bakgrunden tycker jag är det som dödar serien. Utan spänning ingen läslust, känner jag, i alla fall inte när det är en deckare vi pratar om. Halva behållningen är ju att försöka luska ut mysteriet innan det avslöjas. Evanovich tycks nu också stagnerat och skriver sina böcker efter recept. Avslutningen, eller upplösningen av mysteriet sker alltid genom att det händer något galet, det kan handla om hobbitar, skolbussar eller vad som helst. Sticker något ut som galet och udda i böckerna kan du vara säker på att det kommer tillbaka i upplösningen. Suck. Den enda behållningen är Stephanies familj (rolig) och Lula (också rolig).

Nej Evanovich, det är inte okej längre, jag gör slut. Men så fort jag tänker att jag inte ska fortsätta läsa serien tänker jag ju också att jag vill veta hur det går, jag vill veta vem hon väljer. Gah. Just nu har Evanovich kontrakt på till skriva nr 18 i serien, jag hoppas att den blir den sista. För det håller faktiskt inte längre, nog för att jag gillar sexiga killar, men det har bara blivit pinsamt.

Evanovichs böcker ska än en gång göras till film, den här gången på dyrt Hollywood-vis. Katherine Heigl har fått rollen som Stephanie Plum och redan där blir man ju lite nollställd. Blond korsning mellan amazon och fröken Sverige ska alltså spela kort, mörk liten italienskungersk tuff brud. Ok… Fantastiska förvandlingar har skett förut i filmens värld. Det fortsätter med att en irländare ska spela Morelli och att ännu en blondie ska spela Connie. Hmpf. Nå det kanske blir bra. Eller så är det bara ett ytterligare bevis på att jag blivit gammal. Gammal och med bättre smak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s