Kokbokens problem

Just nu har jag kokboken Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren hemma. Den är ganska fantastisk. En kokbok när den är som bäst. Fantastiska bilder, humoristiska texter och inte alls krångliga recept. Känns genomförbara till och med. Ändå drar jag mig för att faktiskt göra ett recept ur boken. Men det är ingenting Lotta Lundgren ska gräma sig för, det är inte hennes fel. Jag bara undrar, vem orkar egentligen laga efter recept?

Vi har EN kokbok här hemma som vi faktiskt använder, Martin Johanssons Surdegsbröd. Anledningen till det är att vi prövat att baka surdegsbröd utan recept, med ibland fantastiska resultat men oftast bara pannkaka (inte bokstavligen). Så lånade jag Surdegsbröd på biblioteket och en jämn nivå uppstod. Martin Johansson lärde oss också att allt handlar om procent, och om tid – grunderna för bakning! Att först låna boken på bibblan är faktiskt jättebra, för då vet man om den är något att ha. Enklare bröd av samme Martin Johansson är också jättebra kan jag tipsa om, för oss som inte har en massa maskiner att knåda med, låna den! Jan Hedhs Sylt och marmelad har jag ju skrivit om tidigare, också en jättebra kokbok, för att den lär ut grunderna, vilket återigen handlar om procent, tid och temperatur. Jättebra! Sen kan man variera ingredienserna själv.

Men vanliga kokböcker… De är mer inspiration. Kanske därför som matfotografiet och matstyling slagit igenom så hårt i kokboksbranschen. Gamla klassiska kokböcker, där var maten fotad rakt på, gärna uppifrån. ”Så här ska det färdiga resultatet se ut, vill ju kan du slänga på lite sån här tjusig garnityr i form av skivad apelsin och ärtor.” Nu för tiden är det svårt att öppna en kokbok utan bilderna med obligatoriskt suddigt skärpedjup och fotografier på sociala tillställningar där man får se hur trevligt man får ha det om man lagar den här maten. Värst av alla är Leila. Huff. Allt är så jävla trevligt och det är nån patio i italien och alla är så snygga och gläää jag blir bara sur. Johannes fick en kokbok av Leila från hans mamma i födelsedagspresent, vi har båda ögnat igenom den en gång och tänkte båda ”jag kommer aldrig orka göra något av det här”.

För. Mycket. Matlagningsporr.

Det är så jävla tjusigt att det blir osmakligt. Jag kommer aldrig komma upp i denna perfektion, varför ens försöka?

Nej, det var inte bättre, förr, se bara Den bruna maten, det var verkligen inte bättre förr.

Åter till Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru. Jag sa att bilderna var fantastiska, men de är inte avtändande som annan matlagningsporr (bara bilderna på glasstårtan). Vissa av dem är fotade rakt på, ovanifrån. Andra med kladd. Bilden där Lotta Lundgren ligger med en bag (out of box) som en ögonmask är kanske min favorit. Inte för att den hör till något recept men ändå. Den har humor, den här kokboken. Till varje recept kommer en liten rolig ingress, eller inledningstext.

Exempel:

”Vi tar en skala. I ena bortre änden placerar vi Min kropp är mitt tempel. I motsatta änden sätter vi Min kropp är en gillestuga och i den har jag skräp. Nu tar vi sikte på skalans mittpunkt. Hittat den? Härifrån följer vi den streckade vertikala linjen ända ner tills vi kommer till en gnetig text satt i Times New Roman, en text som lyder Min kropp är mitt äldreboende.

Sensmoral? Ät mer grönsaker.”

(Till receptet Ugnsbakade paprikor med rostad couscous)

”Man skulle kanske kunna säga att savojkål är grönsaksvärldens motsvarighet till Iggy Pop. En stor och viktig skillnad är emellertid att emedan herr Pop under mycken stor möda och besvär rockat och knarkat till sig en fettfri anatomi med tydligt markerade ådror, senor och underliga knutor har den likaledes ådriga savojkålen legat och slappat i ett soligt grönsaksland, lapat sol och druckit vatten.

Vem av de två man ska välja att stoppa in i sin egen kropp? Det får tillfället, stämningen och den personliga smaken avgöra.”

(Till receptet Savojdolmar med lamm och kantareller”

”Världens djärvaste matkreatörer återfinns sannolikt inom det svenska pizzaväsendet. Här hittar vi ett skrå som likt inget annat vågar tänja gränser och prova nya, hämningslösa och ofta mycket underliga kombinationer av råvaror, smaker och matinfluenser. Kebabkött, oxfilé och starka såsen mellan tjocka lager smält ost, javisst! Ananas, skinka, banan och currysås på brödbotten, varför inte? Köttfärs, tacosås och gratinerad gräddfil – listan kan göras lång.

Ett av de största hindren för att laga god mat är rädslan att göra fel; oviljan att chansa, blanda på en höft och hoppas på det bästa. Att besöka en svensk pizzeria, läa menyn och på allvar reflektera över det som står där är att betrakta som terapi.”

(Till receptet Pizza med salami och grillade grönsaker”)

Själv lagar jag alltid mat på en höft. Eller efter ”vad är billigt/vad har vi hemma-metoden”. Kanske blir det lite enformigt dock, även om jag inte längre äter linser och morötter varje dag tror jag nog att jag får i mig lök och tomat i antingen lunch eller middag. Det är där jag ser möjligheten med kokböcker och recept. Möjligheten med variation och komma bort från sina bekväma val. Jag ska försöka provlaga några recept innan jag måste lämna tillbaka Om jag var din hemmafru (självklart är det någon som ställt sig på kö) för de verkar  faktiskt väldigt bra och enkla! Ställ dig på kö du också! Jag rekommenderar denna kokboken, inte bara för de roande texterna. Jag tror på den! Kanske är den kokboksjesus? För att övertyga dig slår jag först nu till med bokens slogan ”hur man får en vardag att smaka som en lördag” Bam!

Om jag var din hemmafru är också namnet på Lotta Lundgrens blogg, läs den här. Martin Johansson har också en blogg, Pain de Martin. Har Leila en blogg? Är egentligen inte intresserad. (Hatar egentligen inte Leila, men kokboken var kass, recepten alltså, inte bara bilderna.)

Undrar förresten om Lotta Lundgren får lika mycket skit för hemmafrun som  husmorsbloggarna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s