Nyponmarmelad

Jag har länge varit sugen på att göra något av nypon, så när säsongen för nypon nu är här gick jag och sambon ut och plockade en hel påse full. Av nypon kan man bland annat göra saft, soppa, marmelad och inlagda nypon. Vi valde att göra marmelad, med det här receptet från tantvarning som utgångspunkt, men var tvungna att modifiera det lite. Vi plockade nypon från vresros (rosa rugosa), som också kallas strandros, men man kan nog använda andra sorter också. Vresrosen är jättevanlig, och jag kan nog lugnt säga att du har den i en buske nära dig (ehh..), dessutom får den stora, köttiga nypon.

Så, när man plockat nyponen måste de rensas, och det var nog det jobbigaste renset jag har gjort. Inte nog med att buskarna har taggar som man sticker sig på när man plockar nyponen (handskar rekommenderas), de är även fyllda med klipulver (fast jag tyckte inte det märktes så mycket). Då inser man att nypon, det är bra skit, varför annars skulle det behöva ett sånt försvar? Nu kan jag, vis av erfarenhet dela med mig det bästa sättet att rensa nypon. Börja med att skära av blomma (längst ner) och skaft (längst upp). Sen delar man nyponet högt upp, så man får som ett lock med skaftet på toppen. I locket ska det inte finnas så mycket skurv, kanske måste man dra med en  bordskniv men har man lyckats bra är locket rensat och klart. I bottendelen däremot, där är allt skurv och klipulver. Gröp ur den med udden på en vanlig bordskniv – vill man dela bottendelen i mindre bitar gör man det – sen klart! Sen kan man skölja av de rensade nyponen i ett durkslag under kranen för att bli av med eventuellt kvarglömt skurv. För att vara extra pedagogisk, och för att jag kände att det gick så dåligt att förklara, har jag tagit en bild för att demonstrera stegen i rensningen:

Jag och sambon rensade medan vi såg en ytlig film (sex and the city 2) och fick ihop två liter rensade nypon. Sen började syltandet. Tantvarnings recept innehåller ju kanel, ingefära, citronskal och vanilj, vilket vi tyckte var lite mycket smaker, så vi nöjde oss med bara kanel, ingefära och citronskal. Utgångsreceptet innehåller inte heller någon vätska mer än citronsaft och vi behövde extra! Sen valde också vi att köra ner mixerstaven i sylten intill slutet, eftersom nyponen inte mosade sig utan höll formen. Vi mixade inte hela satsen, men lite, så att det både blev göjs och bitar. Men sånt beror kanske på hur mogna nyponen är och vad man har för smak. Vårt modifierade recept blev i alla fall såhär:

Nyponmarmelad

  • 2 liter rensade nypon
  • 2 st tärnat äpple
  • 2 st kanelstång
  • 2 dl farinsocker
  • 5 dl socker
  • En bit riven färsk ingefära
  • skal och saft från 2 citroner
  • 2-3 dl vatten

Nypon, äpple, kanel, ingefära, citronskal och saft åker i kastrull. Koka upp under lock. Håll koll, tycker du inte att det börjar safta sig, ha i vatten, ungefär en halv dl i taget. Koka i 10 minuter och rör om då och då. Nu, hur ser det ut i grytan? Hur mycket vätska har du, är nyponen fortfarande hårda? Är det lite vätska (i vårt fall ingen), ha i mer vatten (kanske 1, 5 dl). Värm lite på plattan – ta av och rör ner farinsocker och socker lite i taget. Sockret brukar göra det hela mycket ”såsigare”, men tycker du fortfarande att du har lite vätska – ha i lite mer vatten. Nu ska kastrullen tillbaka till plattan, koka upp och låt koka 5-10 minuter. Skumma. Beroende på hur väl dina nypon behållit formen kanske du nu vill stoppa ner en mixerstav och mixa en del av sylten. Annars går du direkt vidare till att hålla upp marmeladen på heta burkar (läs mer om detta under fliken ”sylt och marmelad” uppe till höger). Skruva på locket och vänd upp och ner.

Det färdiga resultatet tycker jag påminner lite om torkade aprikoser, och jag måste säga att marmeladen är fantastiskt god på ostmackan. Kanske blir det, om jag orkar rensa mer nypon, ett litet syltexperiment med nypon och rönnbär lite längre fram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s