Bästa äppelsylten

Ah, äntligen har vi gjort äpple- och plommonsylten med vanilj igen! Eller som jag kallade den förut, gryningsmarmelad, på grund av dess färg. Den här gången tänkte jag att ni ska få receptet också, för just nu är det verkligen säsong för den här sylten, med alla mogna, fina äpplen. Jag gjorde den med en köksvåg som är koko, och visar ungefär en tredjedel mindre än det som faktiskt vägs, men ändå stämmer ju proportionerna. Men tar man mitt recept rakt av blir det ju mer vanilj i ditt recept än det är i mitt, men ja… det är ju egentligen bara gott så kör hårt. Annars kan man ju räkna procent och få fram sitt eget recept beroende på hur mycket äpplen/plommon man har.

Äpple och plommonsylt med vanilj

  • 450 g plommon (jag använder ljust lila/röda plommon vilket ger marmeladen en fantastisk färg) i bitar
  • 350 g skalat äpple (gärna mjöligt) i små bitar (ska koka sönder)
  • saft och skal av 2 citroner. Gillar man inte citron kan man låta bli citronskalet)
  • 1 vaniljstång, delad, tömd (både innehåll (frön?) och skida ska i grytan)
  • 350 g skalat äpple (till) i bitar
  • 650 g socker

Börja med att ha ner plommon, citronsaft, citronskal, vanilj och det småskurna äpplet i grytan. Koka upp under lock och rör om då och då. Spana, verkar det behövas vatten? Detta beror på hur saftig frukten är, vid behov, ha i 1 dl vatten. När frukten kokat sönder (tar typ 10 min) , ta av från plattan och ta upp vaniljskidorna. Ha i socker under omrörning och den andra delen äpple. Tillbaka på plattan. Koka upp och låt koka i ungefär 7 minuter. Nu ska äpplet inte koka sönder, men bli genomkokt. Så fort du tycker äpplena börjar falla sönder lite, ta av från plattan och häll upp på heta burkar som vänds upp och ner. Vill man inte ha hela äppelbitar i sylten utan vill ha mos, ha i allt äpple i början.

Sylten/marmeladen/moset passar till det som vanligt äppelmos passar bra till, men vi gillar den även på brie.

Mums mums mums!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s