Dr. Phil förstår inte

Det var en sommarkväll för några år sen. Jag och sambon bodde ute i sommarstugan och hade just sett en film på VHS. Kanske var det Independence Day, Stargate eller Jagad, något sånt… När filmen var slut satt vi och pratade genom eftertexterna om något, och videon bara rullade på. Det som var så fantastikt med VHS var ju att flera saker fick plats på samma band, man kunde spela över och allt annat man nu glömt bort. Så efter filmens eftertexter hade rullat bort visades något nytt. Det var ett avsnitt av Oprah. Vi stannade kvar i soffan av ren lathet. På den tiden när det här var inspelat hade inte Dr. Phil ett eget program där hans fru hade som jobb att sitta och stötta i publiken, utan då kom Dr. Phil och gjorde små inhopp på Oprah. Så nu satt han där, Dr. Phil och pös.

Temat för dagen var problem i parrelationer. Paret med problem var en man och en kvinna, 30+, som var gifta med varann. När Dr. Phil bad dem förklara berättade kvinnan att mannen inte gjorde något hemma. Han lagade, aldrig mat, städade inte, gick inte ut med soporna, diskade inte utan lämnade bara allt till sin fru. Hon hade försökt göra överenskommelser med mannen, t.ex. att han skulle ta ut soporna minst två gånger i veckan och liknande, men det fungerade inte. Mannen däremot, menade att han visst gick ut med soporna och allt det andra, och han tyckte problemet var att frugan tjatade. På grund av detta argument, att mannen visst tyckte att han gick ut med soporna hade kvinnan börjat föra bok över vad mannen faktiskt gjorde. Så när hon tjatade på honom att han inte uppfyllt överenskommelsen kunde hon faktiskt visa honom att han inte gått ut med soporna fastän han hävdade det. Hon kunde visa att det i själva verket hade gått två veckor sen sist.

Men det var inte det enda hon skrev upp.

Det fanns nämligen ett problem till. Mannen tyckte de hade för lite sex, nästan aldrig. Så kvinnan hade tagit för vana att även skriva upp sexuella aktiviteter mellan de två. Så när kvinnan klagade på att mannen inte tog ut soporna, kude han klaga tillbaka att hon aldrig sög av honom. Men då kunde hon visa att det gjorde hon senast i tisdags. De hade sex minst två gånger i veckan, visade boken, och det tyckte kvinnan inte var såå sällan. (Mannen sitter med armarna i kors och skakar på huvudet.)

Ja, sen skulle Dr. Phil ge råd. Dr. Phil tyckte att kvinnan var alltför kontrollerande, hon skulle omedelbart sluta skriva upp saker i sin lilla bok. Kvinnan blev förtvivlad, hur skulle hon då kunna visa mannen när han sist städade? Nej sånt skulle hon inte bry sig om, insisterade Dr. Phil. När kvinnan frågade vad hon skulle göra åt sin late man, svarade Dr. Phil att det inte var det som var problemet. Problemet var att hon var för kontrollerande. Sen avslutades programmet medan tårar rullade nerför kinderna på kvinnan samtidigt som hon sa ”but… but…”

Jag minns att jag blev så förbannad av det där programmet. Jävla Dr. Phil, vad för liv skickade han tillbaka det här paret till egentligen? Ja, kanske kvinnan hade ett kontrollproblem, men hade inte mannen problem med minnet då? Hade inte mannen en respektlös inställning till sin fru? Hennes kontrollerande var väl bara ett symptom på det verkliga problemet? Han tyckte det var okej om hans fru fick jobba och slita så mycket mer än han, och helst skulle hon tillfredsställa alla hans behov dagligen också. Kvinnan hade ju försökt visa för mannen, hur lite han gjorde och hur mycket hon gjorde, men det fick hon bara skit för. Är det bara jag som ser bristen på kärlek i det här förhållandet? Jag tror inte det. Jag avskyr fortfarande Dr. Phil.

När jag läste Claras inlägg om jättebebisar tänkte jag på det där paret. Jag undrar om de fortfarande är gifta, eller om de separerat. För mig handlar det inte om två människors olika syn på städning, det handlar om att dela på allt tråkigt, hemskt och äckligt. Det handlar om att inte förvärra livet för den man älskar. Det är faktiskt kärlek, när min sambo torkar av spisen trots att han egentligen inte tycker det behövs. För han vet att annars blir det inbränt och jävligt när jag ska göra det, och jag kommer bli skitsur.

Annonser

En reaktion till “Dr. Phil förstår inte

 1. Usch, så vidrigt.

  Jag såg på ett specialprogram av Doctors (ryyyyys) för ungefär ett halvår sedan där de också hanterade kärlekstrubbel med nån inhyrd psykolog.

  Exakt. Samma. Story.

  Kvinnan tyckte att mannen skulle hjälpa till att städa och mannen tyckte att det lät tråkigt. Den manliga psykologen kom fram till att kvinnan hade för stort kontrollbehov och sa åt henne att sluta tjata på sin make. Tjat är nämligen stressade.

  Och då hoppade en ur programmets ordinarie stab in och berättade att stress gör oss tjocka och att det alltså var kvinnans fel att hennes man hade gubbmage.

  Rulla eftertexter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s