The lake house en övermäktig chokladpralin

27212981Det tog sin tid att läsa Kate Mortorns The lake house. På svenska har boken fått titeln Huset vid sjön. Jag brukar kalla Mortons böcker  chokladpralinsböcker – de är en njutning att läsa. Morton är en anglofil från Australien. Alla hennes böcker innehåller alltid familjehemligheter, vackra engelska hus och slut som knyter ihop allt på bästa sätt. The lake house är inget undantag. Här får vi stifta bekantskap med polisen Sadie som tagit tjänstledigt efter strul på jobbet och nu hälsar på hos sin morfar i Cornwall. Under en joggingtur springer hon på ett gammalt övergivet hus. Huset ligger vid en sjö och när Sadie kikar in genom fönstret kan hon se att det är som att husets invånare bara rest sig upp och gått, lämnat huset i en slags dvala. Sadie, som ju är polis, blir nyfiken och får veta att i huset bodde en familj för länge sen. Under en midsommarfest försvann det yngsta barnet i familjen, Theo, och ingen har då eller senare lyckats ta reda på vad som hände den kvällen, vad som hände med Theo. Sadie tar på sig det kalla fallet och värvar medhjälpare från både det lokala biblioteket och bland den pensionerade polisstyrkan. Som ett led i sina efterforskningar försöker Sadie kontakta ägaren till huset, Alice (en av Theos systrar), en berömd deckarförfattare. Alice ser med oro på Sadies brev. Hon känner skuld över det förflutna och vill inte att sanningen ska komma fram….

The lake house är en klassisk Morton-bok. Vi får följa karaktärer i dåtid och nutid. Det finns historier eller sagor som fungerar som allegorier till historien vi läser om. Familjehemligheter kommer upp i ljuset och (SPOILER) allt får ett lyckligt slut. Men The lake house är också upplagd som en deckare (en väldigt trevlig och oblodig sådan), där nya teorier hela tiden presenteras. Vi får nya pusselbitar kontinuerligt vilket gör att läsaren avfärdar tidigare teori och fattar nya misstankar. Som läsare följer jag glatt den snitslade banan. Jag tycker dock att slutet knyts ihop med en alldeles för perfekt rosett – allt blir så bra och lyckligt… det blir lite för sött och kladdigt för mig. Dessutom är boken lite för lång – lite för mycket chokladpralin vilket gör att man tröttnar. Inte Mortons bästa men öndå en trevlig, om än övermäktig läsupplevelse.

SPOILER igen! Jag trodde länge att bokens tema var föräldrar som sviker sina barn men tji fick jag – det var i stället föräldrar som gör uppoffringar för sina barns bästa.

Läs mer och köp boken på engelska på: Adlibris, Bokus, Författarens hemsida

Läs mer och köp boken på svenska på: Adlibris, Bokus, Förlaget

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s