Skuggsommar ger kalla kårar

 

atn1024_skuggsommarRakel tillbringar sommarlovet på mosterns skärgårdsö, högst motvilligt. Hennes egen mamma ligger bakom neddragna persienner i stan. De korta samtalen mellan Rakel och hennes mamma är så otroligt smärtsamma ur en vuxens perspektiv – ingen är ärlig om hur de mår eller har det, för ingen vill lägga den bördan på den andra. För Rakel har det inte bra på ön. Hon och kusinen var vänner när de var fel men nu är allt Rakel gör fel i kusinen Ellikas ögon. Rakel drar sig undan, ner till stranden. Där träffar hon ett par tvillingar vid hopptornet som lär henne att dyka. Med tvillingarna får Rakel något eget på ön. Men det är något mystiskt med tvillingarna. De vill inte att hon berättar om dem för mosterns familj. Men de vill att Rakel ska gå med i deras hopptornsklubb, och för att få göra det behöver hon bara klara av några utmaningar… Det hela utvecklar sig till en spännande och ruggig historia. Efter att ha läst Skuggsommar fick jag en fysisk reaktion – jag satt och rös i ungefär 30 minuter. Kände de kalla kårarna klättra upp för ryggraden, om och om igen. Och då var den ändå inte så läskig att läsa, utan mer obehaglig!

Nu kommer SPOILER för er som inte läst: Jag tycker om att det inte skrevs ut vad som egentligen hänt med tvillingarna. I tidningsklippet fick vi veta att de drunknat.  Hade de varit fångna i mostern hus? Minns de två sängarna uppe på vinden under taknocken. Kropparna hittades aldrig, låg de begravda under hopptornet? Vad hände egentligen? Någon som har en teori? Var det någon annan som tänkte att Rakel och Ellika skulle drunkna när de gav sig iväg med båten?

En sån bok jag kände att jag behövde prata med någon om så fort jag läst ut den. Tror den kan vara bra  som bokcirkelbok för ungdomar. Läs läs läs!

Läs mer om boken och köp den på Adlibris, Bokus, Förlaget

Annonser
  • Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s