Wolf by wolf mättar lässuget

f387f2_27ac4b17545e4abcb6ee37c8c0e8312eDetta var precis vad jag behövde – spännande, lättläst och roligt att läsa. Ryan Graudin har skrivit en bok inom alternativ historia-genren, den utspelar sig på 1950-talet i en värld där axelmakterna vann andra världskriget. Det här är lite en variant på ungdomsdystopin med en tonårig tjej som har en stor roll i att störta den onda makten, och med sig i kampen har hon ett par jämnåriga, snygga killar. Ni känner nog igen receptet vid det här laget, och många börjar som jag tröttna. Ändå känns Wolf by wolf fräsch och ja, rolig att läsa. Den ger mig ett sånt lässug att jag bara måste fortsätta läsa. En sak som känns fräsch är att huvudpersonen är tysk, Yael är överlevare från förintelsen och lever nu gömd i den undre världen, hos motståndet. Nu ska hon infiltrera den stora motorcykeltävling ”the Axis tour” som det tyska och japanska imperiet anordnar. Hon ska vinna tävlingen, få komma nära Hitler och mörda honom i direktsändning inför världens ögon. Helt enkelt vända Hitlers propagandaapparat emot honom – väldigt Hunger games, eller hur? Det här är ju en helt otroligt stor, tuff och livsfarlig uppgift att ge till en sextonåring, men det finns en anledning till att Yael får den. Hon utsattes för medicinska experiment under sin tid i förintelselägret, vilket gjorde att hon kan förändra sitt utseende med vilja. Ja, det låter helt sjukt men man får köpa det (Jag köper dock inte att hon inte kan ändra kön – kan man förändra sitt utseende borde man väl kunna se ut som en man?). Yael kan alltså ta en annan tävlandes plats, Adele Wolfe, som vann förra årets Axis tour och redan genomgått underrättelsetjänstens rigorösa bakgrundskoll. Men så klart finns det mer än utseendet som gör Adele Wolfe till Adele Wolfe, något Yael blir varse när tävlingen börjar och hon måste förhålla sig till de snygga killar som har en relation till Adele Wolfe.

I denna dystopivåg vi sett är det många böcker med pinsamt dåliga världsbyggen med helt absurda fraktioner och indelningar som gör det svårt att förstå VARFÖR de skulle göra så. Men vi vet att i Nazityskland delade man upp människor med en helt galen syn på människorvärde. Verkligheten är ibland värre än fiktionen. Vi vet att man i förintelseläger utförde vidriga experiment på de människor man fann mindre värda. Detta ger Wolf by wolf en extra nerv, en fördel i jämförelse med ungdomsdystopierna. Och någon kärlekstriangel finns inte för uppdraget är så viktigt att det kommer före allt annat. Yael spelar spelet för att vinna. Det gör också att jag känner för henne, har hon inte varit med om tillräckligt? Härlig, spännande och intressant läsning!

Men okej, det finns väl en del negativa saker med boken. Allt prat om snygga, blonda, ariska pojkar känns… i brist på bättre ord, perverst. Det är lite märklig användning av tyska mitt i all engelska (om de är tyskar och pratar tyska hela tiden, hur kan vissa ord stå på tyska?), men jag tycker mest det är roligt med ett ”sheisse” här och ett ”dummkopf” där.

Spoiler: Jag ser fram emot del två!

Läs mer eller köp den på: Adlibris, Bokus, Förlaget, Författaren

Annonser
  • Okategoriserade

En reaktion till “Wolf by wolf mättar lässuget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s