Sommarläsning del 1

Vi har gallrat i biblioteket och jag räddade undan två böcker till mig själv. Köksgudens hustru av Amy Tan som jag hört och sett nämnas många gånger och Sankt Markusnatten av Heller Strangerup som hade en helt otrolig inledning! Jag fastnade direkt.

Ide Munk födde sitt barn i en explosion. I samma ögonblick som jordemodern grep om den nyföddas huvud och axlar och drog till hördes braket. Väggarna skakade, rutor sprack och norrväggen rämnade från tak till golv. Flagor av puts och kalk föll ner på himmelssäng och brudkista, på tjänstekvinnor och pigor, och kalenderstaven dunsade ner från bordet och rullade bort mot gnistregnet från den öppna spisen.

Jordemodern blev stående framåtlutad vid förlossningsstolen med barnet i sina händer, medan hon sakta vred på huvudet uppåt. Ögonen satt som grå knappar fastsydda på det platta ansiktet, och de stirrade skräckslaget på Ide.

Så släppte hon barnet. Hon kastade det ifrån sig, som vore det glödande järn. Ett kort skrik trängde genom den glesa tandraden. Händernas stora, blodiga skovlar tog tag i kjolarna och hon rusade iväg.

De andra följde efter. De tumlade över varandra, stötte ihop i dörröppningen i en enda hög med vadmal och kämpade sig fria. Stegen visslade nerför vindeltrappan som råttor på blixtsnabb flykt, och Ide satt ensam kvar.

Klänningen var uppdragen kring midjan på henne. Tungt satte hon ner fötterna på golvet på ömse sidor om det tysta, döda barnet.

Utdrag från inledningen av Sankt Markusnatten av Helle Strangerup

Erkänn, du blir lite sugen på fortsättningen?

Slutligen, en bild på ett bokkort från Köksgudens hustru. Boken verkar ha varit populär 2003 och 2005 (och säkerligen innan dess), efter det datoriserade utlåningssystemet och inga utlån av Köksgudens hustru fanns registrerade där. Tio år senare gallrar jag boken och hoppas hinna läsa den i sommar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s