Kvinnlig karaktär som bryter könsrollen

13066752_o_3

Som jag tidigare nämnt läste vi Stöld av babian i min bokcirkel på jobbet. Det blev verkligen ingen hit. Deltagarna klagade på att språket, karaktärerna, intrigen. Någon som läst Lapidus tyckte det var en fräck kopia. Själv läser jag sällan svenska deckare. Medveten om att jag generaliserar grovt tycker jag att de ofta är förutsägbara och jag blev helt enkelt trött på att läsa om kvinnor som råkar illa ut hela tiden (vilket iofs händer i utländska deckare också). Så Anna Karolinas Stöld av babian var den första svenska deckaren för mig på ett tag, några år antagligen. Jag håller med om kritiken mot språket, dialogen och deckarintrigen som var slarvig. Men det fanns något där som jag tyckte var intressant – den kvinnliga huvudkaraktären. Amanda är polis. Hon blev polis för att hon ville utreda sin systers självmord mer. Hon förför och har ett förhållande med polisen ansvarig för utredningen kring sin systers död. Hon förför och har ett förhållande med sin systers knarklangare. Amanda är ISKALL. Aldrig har jag stött på en kvinnlig karaktär som tillåts vara så målmedveten, så kylig. Hon har sex med snubbar hon inte gillar, tänker inte mer på det. Jag tror jag aldrig stött på en skildring av en kvinnlig karaktär som tar så lätt på sex. Det är inte så att hon ligger runt med alla, men det är bara sex. No big deal. Det tycker jag om. Anna Karolina bryter många tabun med sin huvudkaraktär. I uppföljaren Står dig ingen åter har det gått några år och Amanda är ensamstående mamma med tvillingar. Och ibland är hon en dålig mamma. Som när hon lämnar ungarna i bilen för att följa efter en misstänkt, eller får knarkhallucinationer när hon kör barnen till dagis. Missförstå mig inte, Amanda är inte iskall inför och mot sina barn, hon älskar dem mest av allt. Men hon är fortfarande målmedveten, har fortfarande ögonen på bollen och tänker inte låta något hindra henne. Och jag som läsare är på Amandas sida, även om jag inte tycker att allt hon gör är bra eller lämpligt. Gång på gång när jag läser förundras jag över hur Amanda beskrivs, hur hon får vara.

13069838_o_1

Även i Står dig ingen åter är själva deckarintrigen inget att hänga i julgranen. Jag vet vem skurken är ganska snabbt. Men jag kan inte låta bli att känna att det inte spelar så stor roll. Jag läser inte Anna Karolina för spänningen, twisterna, mysteriet. Jag läser för karaktärernas skull. Det är Amanda och Adnan som är de intressanta. De övriga karaktärerna är tyvärr mest som schabloner, onda, puckade, mansgrisar (många mansgrisar). Adnan var den som försåg Amandas nu döda syster med knark. När vi möter honom i boken har han nyligen släppts från fängelset. Han ser få alternativ till att fortsätta sin kriminella bana, men vill hålla sig undan knarket. När han möter Amanda och inleder ett förhållande med henne är det något som bryter mot tidigare mönster. Kanske finns det en chans till att han kan vända om sitt liv? Men först behöver han pengar, mycket pengar, för att betala av en gammal skuld. Med några vänner börjar han planera ett värdetransportrån. Vad han inte vet är att Amanda är polis, och att deras förhållande inte är en slump från hennes sida. I Stöld av babian tycker jag Adnan är lite väl dum, men hans karaktär växer i Står dig ingen åter. Han bär både ilska och smärta efter att ha fått veta att Amanda är polis, och vad hände med rånbytet som Amanda tog men polisen påstår att de aldrig hittade? Att han dessutom är efterlyst med koppling till polismord gör inte hans liv lätt. Men det som smärtar mest är att hans mamma dog efter en hjärtattack. Adnan klandrar sig själv och sitt kriminella leverne. Resten av familjen har tagit avstånd från honom. Han gömmer sig i Kambodja för vad har han kvar? När en vän dyker upp och vill ha hem honom är det svårt att säga nej. Han vill ingå i ett sammanhang och gemenskap. Och så kan han inte sluta tänka på Amanda… Adnan är en skurk jag bryr mig om, egentligen en good guy (jag tvivlar inte en sekund på att han står på Amandas sida), som jag hela tiden hoppas det ska gå bra för. Och visst vill jag att det ska bli Adnan och Amanda, lyckliga i alla sina dagar…

Läs Anna Karolinas deckare om du vill läsa om en omöjlig kärlekshistoria, där huvudkaraktärerna inte går i svart eller vitt utan fram och tillbaka över gråskalan. Läs inte om du är ute efter en oförutsägbar, smart deckarintrig.

Har ni tips på andra kvinnliga karaktärer som beter sig på ett sätt som är utanför ”normen”?

Läs mer och köp Stöld av babian på AdlibrisBokusFörlagetFörfattarens hemsida

Läs mer och köp Står dig ingen åter på AdlibrisBokusFörlagetFörfattarens hemsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s