Landsbygden i ungdomsböcker

Landsbygd i ungdomsböcker, hur ofta finns den med och hur framställs den? Jag är medlem i en e-postlista för skolbibliotekarier och häromdagen kom det en fråga som fick mig att fundera:

”Jag är på jakt efter böcker till ett gäng elever på en högstadieskola. De känner att de ungdomsböcker de har fått läsa (senast läste de Sandor slash Ida i klassen) inte speglar det samhälle/område de lever i. Det vill säga de vill ha ungdomsböcker som inte utspelar sig i storstäder eller större städer. Utan böcker som utspelar sig i småstäder/byar, där fokus inte ligger på att festa och liknande.”

Okej, böcker som inte utspelar sig i storstäder känns inte så svårt att hitta, men de som utspelar sig på landet landet? Inte så lätt. Men jag har just läst Christoffer Carlssons Oktober är den kallaste månaden som utspelar sig i landsbygd. Den utspelar sig under ett höstlov och handlar om Nova som en dag får besök av en polis som frågar om hon vet var hennes bror befinner sig. Det vet inte Nova, och efter poliser har försvunnit försöker hon söka upp sin bror själv. Berättelsen utspelar sig i ett område som kallas Varvet, en by långt in i den småländska skogen. Där bor människor som ofta står långt från samhället, trasiga familjer som har en tvivelaktig försörjning och låg tilltro till staten. Man tjuvkopplar upp sig på elnätet, dricker hembränt och släktfejder går i arv. Nova måste åka buss en timme för att komma till sin gymnasieskola och där tittar de andra eleverna lite konstigt på henne, samtidigt som Nova tycker de pratar för mycket, syns för mycket. Hon är märkt av platsen där hon har växt upp, vilket så klart vi alla är. Det är egentligen stämningen, naturen, känslan som är huvudpersonen i den här boken. Jag väntar mig nästan att det ska lukta fukt och kärr om sidorna när jag slår upp boken på nytt. Kanske är det den stämningen, det dova, lite hotfulla i skogen och i männen, som målar landsbygden så svart i den här boken. Det känns inte som att Nova går en särskilt ljus framtid till mötes, det känns som att Varvet är en plats renons framtidstro.

oktober-ar-den-kallaste-manaden_front-207x300

Ofta tycker jag landsbygden gestaltas så i ungdomsböcker, en plats huvudpersonen växer ur, måste fly för att kunna vara sig själv och må bra. Men jag tycker att det så klart också måste finnas de som inte mår bra i Stockholm, som måste fly ut på landet för att kunna på plats. Jag själv har aldrig velat bo i en större stad. Och jo, när jag tänker efter finns det många sådana vuxenböcker, som Emma Hambergs böcker om Rosengädda t.ex. – men ungdomsböcker?

den_tusende_fo-ljaren

En annan bok jag nyligen läst där jag tänkte på hur landsbygden gestaltades var Den tusende följaren av Jenny Milewski. Huvudpersonen är Stella, youtuber med drömmen om att kunna tjäna pengar på sin kanal. Sponsorkontrakten hägrar och allt verkar gå åt rätt håll när någon annan, som utger sig för att vara Stella börjar lägga ut egna filmer som inte alls stämmer med det Stella vill förmedla med sin filmer (vilka kanske inte heller är helt ärliga). Stella som skyltat med hela sitt liv på både youtube och instagram önskar helt plötsligt att hon inte avslöjat så mycket, för hennes copycat vet mer än Stella än vad som känns bekvämt. När det dessutom börjar dyka upp män som påstår att de chattat med Stella på en dejtingapp passeras en gräns. Stella kan inte gå till skolan utan att vara rädd för vad folk tycker och tänker om henne, samtidigt som hon är rädd för främmande män och får högst oönskade dickpicks i mobilen. Men hur ska hon få stopp på bedragaren? Hur kan hon få reda på vem det är som gör hennes liv till ett helvete? Polisen i boken verkar högst inkompetenta, de vet knappt vad internet är känns det som (men att utreda de främmande männen som kommer och skriker, hotar och misshandlar en minderårig borde väl de klara av?). Merparten av boken utspelar sig i en anonym stad (Lund?) men Stella och hennes vän Linus åker på en utflykt till en liten ort på landet som heter Trängsby. Här ser vi omvärlden med Stellas ögon, där Trängsby med omgivning verkligen är ett sorgligt ställe.

”Trängby verkade vara det slags ort som liksom tar slut innan den ens börjar. Innan Linus och Stella hade hunnit fatta vad som hände hade det passerat en korvkiorsk (stängd), en cykelaffär (nedlagd), en ICA-butik (öppet 9-18 måndag till fredag, stängt helger) och var ute på landet igen.”

Efter att Stella och Linus handlat lite i ICA-butiken sätter de sig utanför för att fika och prata:

”Vilket ställe. Hade jag varit tvungen att växa upp här hade jag blivit galen”, sa Stella.

”Kanske. Kanske inte”, sa Linus. ”Det kan nog vara rätt trevligt att vara barn här också. Med skogen att leka i och inga bilar som kan köra ihjäl en när man lär sig cykla. Ingen hets i skolan om vem som har de snyggaste märkeskläderna eller farsan med högst lön. Det hade varit rätt nice.”

”Om man passar in, ja. Men ett helvete om man inte gör det.”

Linus kommentar ger ett lite annat perspektiv på Trängby, men det är också ett perspektiv fokuserat på mindre barn. Ungdomar då? Vad får de ut av att bo på landet? Detta är något jag kommer tänka på i fortsättningen när jag läser ungdomsböcker. Hur landsbygden framställs, och hur ungdomarna som bor där ser den. Läs gärna också Johannas inlägg om ungdomsböcker som utspelar sig utanför storstaden som hon skrev på kulturkollo.

Och ni som läst Oktober är den kallaste månaden, tycker ni att slutet hör ihop med resten av boken? Det fick i alla fall mig att fundera lite på vad det är som gör att Vega känner och tänker som hon gör. Hur föreställer ni er Vega om fem år?

Läs mer om boken Oktober är den kallaste månaden och köp den på: AdlibrisBokusFörlaget

Läs mer om boken Den tusenden följaren och köp den på: AdlibrisBokusFörlaget

Annonser

En reaktion till “Landsbygden i ungdomsböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s