Mest absurda thrillern jag läst – I en mörk, mörk skog av Ruth Ware

Okej, denna text innehåller mycket spoilers om I en mörk, mörk skog av Ruth Ware. Vill du inte veta hur boken slutar, vem som dog, vem som är mördaren – läs inte den här texten för jag kommer avslöja allt!

i_en_mork_mork_skog_framsida-334x520

Nora är 26 år gammal, försörjer sig genom att skriva deckare (grattis) och får en e-postinbjudan till en möhippa en dag. Hon bestämmer sig för att åka, trots att hon inte träffat eller pratat med bruden sen hon var 16 år. Hon är inte heller bjuden på själva bröllopet. Festen äger rum i ett lyxigt, modernt semesterhus mitt ute i skogen. Väl där känner sig Nora väldigt obekväm och orolig. Hon var under de tidiga skolåren bästa kompis med den blivande bruden, Clare, men har som sagt inte pratat med henne på tio år. Något hände då, när de var tonåringar som gjorde att Nora stack från stan och varken hon eller Clare hörde av sig till varandra sen, trots att det fanns mobiltelefoner, e-post, sociala medier och allt. Vi antar då att det hände något mellan Nora och Clare? Nej, det som hände var mellan Nora och hennes dåvarande pojkvän, James. Jaha, ok. Då antar vi att Nora blev så skadad av det som hände att hon bröt alla kontakter – nej, hon är fortfarande vän med Nina, som också är med på möhippan. Varför bröts kontakten med Clare? Någon annan som läst som förstod detta? Nåväl, när möhippan drar igång får Nora veta att Clare ska gifta sig med James, hennes tonårskärlek som det hände NÅGOT med. Jobbigt. Trots att det var tio år sen, och Nora och James bara var ihop i 6 månader så har Nora sen dess inte kommit över honom. För att inte tala om att det hände något så jobbigt med honom att hon var tvungen att lämna stan. Men jaja, jag kan ändå sympatisera med Nora som tycker det är jobbigt att vara fast på en tvådagarsfest i skogen med människor hon egentligen inte känner. Plus det här med att hennes före detta bästa kompis och före detta pojkvän, som Nora både bröt kontakten helt med för tio år sen, nu ska gifta sig.

I alla fall. Mystiska saker händer, vi får reda på att termen ”bästa vän” används om Clare trots att hon är en ganska taskig vän. Så kanske inte så konstigt att kontakten bröts ändå, vem behöver taskiga vänner? Nora vill åka hem hela tiden men hindras av någon slags basic hyfs om att inte förstöra någons möhippa.

Nu till slutet. James kommer till huset, blir skjuten med hagelgevär eftersom de andra tror att han är en inbrottstjuv. Nora och de andra lyckas packa in James i bilen, Nina som är läkare ska åka med men Clare som kör bilen åker iväg utan Nina. Nora springer efter bilen, genar genom skogen och lyckas komma ifatt, sätter sig i bilen varpå Clare kör rakt in i ett träd. Alla hamnar på sjukhus, James dör. Vi får reda på vad som hände för tio år sen, när Nora var 16 och stack. James gjorde slut med Nora via sms, efter att hon berättat för honom att hon var gravid. Ok, detta kan jag gå med på var upprörande, säkert på många plan. Det som också avslöjas nu är att det inte var James som skickade göra slut-smset, utan Clare. Clare skickade smset, och snodde ihop en lögn om att Nora skulle kontakta James när Nora kände sig redo. Vilket så klart aldrig hände eftersom Nora blev så sårad av vad James skrev i smset (som han inte skrev!). James har, i nutid, fått veta detta och tycker detta är en dealbreaker. Han vill att Clare berättar sanningen för Nora och så kanske han kan förlåta Clare för vad hon gjorde mot hans flickvän för tio år sedan. Bröllopet kanske ska ställas in, oavsett. Jag kan hålla med om att flera personer i den här röran betedde sig illa, men skulle man göra slut med någon man tycker så mycket om, som man skulle gifta sig med över en ungdomssynd? Något som hände för tio år sedan? Känner mig osäker här…

MEST ABSURD här är ändå Clares reaktion. Bara hotet om James kanske vill ställa in bröllopet gör att hon bestämmer sig för att MÖRDA James. Ja, det är ju ändå det mest logiska? Anfall är bästa försvar? Okej, vi förstår här att Clare är någon slags psykopat men… mörda sin fästman (som sagt, någon man tycker så mycket om att man bestämt sig för att gifta sig med den personen och leva resten av livet tillsammans)??? Dessutom har hon planerat hela möhippan för att kunna mörda James och sätta dit stackars Nora för mordet? VARFÖR dra in Nora i det här? Jo, för att hon är så evul så klart (psykopater är ju det). Möjligen är det detta som händer med oss som läser för mycket deckare och thrillers? Vi börjar planera det ”perfekta mordet” så fort vi känner oss kränkta och gärna vill vi sätta dit någon som gjorde oss oförrätten att sno killen vi var intresserade av i gymnasiet också, om möjligt!

Maken till absurd plot har jag aldrig varit med om – är det meningen att man ska skratta? Det är så absurt så att det nästan blir en komedi av denna thriller. Men lättläst var den i alla fall – det gäller bara att inte använda hjärnan!

Läs mer om boken och köp den (inte) på svenska med titeln I en mörk, mörk skog på: Adlibris, Bokus, Förlaget

Läs mer om boken och köp den (inte) på engelska med titeln In a dark, dark wood på: Adlibris, Bokus, Författarens hemsida

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s