Rekommenderad läsning: Lögnerans träd

Jag tror jag har läst en av årets bästa böcker: Lögnernas träd av Frances Hardinge. Jag blev glad när jag upptäckte att det var jag inte ensam om att tycka. Inte så konstigt egentligen, för boken är fantastisk!logneras_tdcmyk_13089

Lögnernas träd utspelar sig på 1800-talet i Storbritannien, och har den fjortonåriga flickan Faith i huvudrollen. Hon flyttar tillsammans med sin familj hals över huvud till en ö utanför Englands kust eftersom hennes pappa, den berömde prästen och forskaren, har anklagats för forskningsfusk. Familjen hoppas kunna fly skandalen genom att flytta till den avlägsna, isolerade ön. Faith avgudar sin pappa och känner djup samhörighet med honom, mycket mer än med hennes mor, men eftersom Faith är flicka är hennes handlingsutrymme begränsat. Trots att hon också är intresserad av geologi och vetenskap är det inget som uppmuntras, hon ska i stället vara tyst, fin och snäll. Men Faith är inte sådan, och genom hennes lojalitet och nyfikenhet får hon reda på att hennes pappa har hemligheter och gömmer något som han är rädd för att andra vill stjäla, en mystisk växt. Så hittas hennes pappa död en dag, och Faith tror att han kan ha blivit mördad för sina hemligheter. Tyvärr tror de flesta andra att hennes pappa tog självmord, en hemsk synd och detta ställer till med mycket bekymmer för de efterlevande. Faith bestämmer sig för att försöka rentvå sin fars namn och ta reda på vad som verkligen hände.

Det här är en bok som vill prata om så mycket, och lyckas! För det första är det en spännande detektivhistoria. Men det är också en bok om vetenskap och vetenskapshistoria, om tro och tvivel i en tid då Darwins idéer revolutionerade världen. Det är en bok om kvinnor, och kvinnors roll i familjen och i samhället. Det är en bok om söka sanningen om vissa saker och upptäcka den om andra. Om lögners gift och det dåliga samvetet. Om relationen mellan föräldrar och barn… Det finns helt enkelt mycket att tänka på och mycket att prata om med andra som också läst. Det är en bok jag riktigt slukade och även om det är en ungdomsbok rekommenderar jag den till alla! Läs den!

Läs mer om boken och köp den på: Adlibris, Bokus, Förlaget

Läs mer om boken med den engelska titeln The Lie Tree på: Adlibris, Bokus

Annonser

2 reaktioner till “Rekommenderad läsning: Lögnerans träd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s