Sylt och marmelad

Att köpa sylt i mataffären är kanske bekvämt, men ack så tråkigt! I stället för att kunna välja egna smaker måste man anpassa sig till de någon annan har valt. Att köpa sylt kostar också skjortan, medan egen hemkokt sylt är billigt, billigt. Det är också miljövänligt, och vettigt, att ta tillvara på de frukter och grönsaker som växer i vår närhet och konservera dem så att vi kan njuta av dem på vintern och våren. Att sylta är att konservera med socker, inte konstigare än så. Och den största hemligheten är att det är så enkelt. Pröva själv! Nedan lägger jag upp egna recept, men vill du pröva att göra ett eget rekommenderar jag Jan Hedhs Sylt och marmelad.

Sterilisering av burkar

Sylten ska hällas upp på rena glasburkar, för att den ska hålla. Detta åstadkommer du genom att först diska ur dina burkar noggrant, och låt torka. Jag föredrar små burkar, typ pesto- eller marmeladburkar. Då man öppnar burken utsätts sylten för luft, därför är det bra att öppna små satser åt gången. Sätt dina glasburkar i en djup plåt och in med dem i ugnen. Sätt på ugnen på hundra grader, och när ugnen kommit upp i temperatur, låt burkarna stå inne minst 15 minuter tills du ska hälla upp sylten. Locken kan också läggas in i ugnen, eller kokas på en platta bredvid samtidigt som du gör sylten. När sylten är färdigkokt, häll av locken, ta ut burkarna ur ugnen och häll upp sylten på heta burkar. Skruva på locket med hjälp av grytlappar (en på locket, en på burken) och vänd burken upp och ner. Klart!

Om man är smart parar man ihop burk och lock innan de åker in i ugnen.

Skulle sylten mögla är det antingen för lite socker i sylten eller så var burkarna inte rena. Släng alltid möglig sylt, det räcker inte med att bara skrapa bort.

Plommon och rönnbärssylt med vanilj

Min favorit, som passar mycket bra till ost.

  • 550 g lila plommon (men prova gärna annan sort)
  • 300 g frysta (eller frostnupna) rönnbär
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång (typ 4 cm)
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker

Kärna ur plommonen och skär i bitar (de kommer koka sönder så bry dig inte riktig om hur de ser ut). Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Både ”skida” och frön åker i syltgrytan tillsammans med plommon, rönnbär, kanelstång och vatten. Koka upp och låt koka 15 min under lock (rör om så det inte bränner fast). Ta av från värmen och ta upp vaniljskidorna och kanelstången. Rör i sockret en deciliter i taget. Koka upp 5 min utan lock. Skumma vid behov. Häll den heta sylten på heta burkar – skruva på locket och vänd upp och ner. Klart!

Morot och rönnbärsmarmelad

  • 300 g rönnbär (frysta/frostnupna)
  • 600 g grovt riven morot
  • skal och saft av 1 citron
  • 5 nejlikor
  • 3 dl vatten
  • 7 dl socker

Allt utom socker åker i grytan, låt koka under lock ca 15 minuter. Ta av från plattan, ta bort nejlikorna om du kan hitta dem. Rör sen i sockret lite i taget. Kastrullen tillbaka på plattan, låt koka upp och koka i ca 10 minuter. Skumma! Häll upp på heta burkar, vänd upp och ner.  Citronsmaken mognar efter någon dag. Mycket bra marmelad i alla fall, supersaftig men ändå med bra konsistens.

Rönnbärs och päronmarmelad med muskot och rosmarin

Denna marmelad gjorde vi speciellt för att den skulle passa bra till ost, vilket den gjorde! Man behöver inte ha exakt 740 gram päron, utan vi mätte när vi gjorde. Kryddorna är tagna på en höft, krydda efter egen smak.

  • 300 g frusna eller frostnupna rönnbär
  • 740 g päron, i bitar (2 x 2 cm), med eller utan skal
  • 200 g äpple, i små bitar, utan skal
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 krm riven muskot
  • 1,5 dl vatten
  • 9 dl socker

I med allt utom socker i grytan. Låt koka upp under lock och låt koka 15 min eller tills äpplet kokat sönder. Rör om då och då så det inte bränner fast. Ta av från plattan, häll i sockret 1 dl i taget. Koka upp igen utan lock och låt koka 10 minuter. Rör om ibland och skumma vid behov. Häll upp på heta burkar, vänd upp och ner, klart!

Äpple och plommonsylt med vanilj (Gryningsmarmelad)

Sylten/marmeladen/moset passar till det som vanligt äppelmos passar bra till, men vi gillar den även på brie.

  • 450 g plommon (jag använder ljust lila/röda plommon vilket ger marmeladen en fantastisk färg) i bitar
  • 350 g skalat äpple (gärna mjöligt) i små bitar (ska koka sönder)
  • saft och skal av 2 citroner. Gillar man inte citron kan man låta bli citronskalet)
  • 1 vaniljstång, delad, tömd (både innehåll (frön?) och skida ska i grytan)
  • 350 g skalat äpple (till) i bitar
  • 650 g socker

Börja med att ha ner plommon, citronsaft, citronskal, vanilj och det småskurna äpplet i grytan. Koka upp under lock och rör om då och då. Spana, verkar det behövas vatten? Detta beror på hur saftig frukten är, vid behov, ha i 1 dl vatten. När frukten kokat sönder (tar typ 10 min) , ta av från plattan och ta upp vaniljskidorna. Ha i socker under omrörning och den andra delen äpple. Tillbaka på plattan. Koka upp och låt koka i ungefär 7 minuter. Nu ska äpplet inte koka sönder, men bli genomkokt. Så fort du tycker äpplena börjar falla sönder lite, ta av från plattan och häll upp på heta burkar som vänds upp och ner. Vill man inte ha hela äppelbitar i sylten utan vill ha mos, ha i allt äpple i början.

Mums mums mums!

Morotsmarmelad med mandel och pepparkakskryddor

  • 1400 gr grovriven morot
  • 2 citroner, skal och saft
  • 800 gr socker
  • 1/2 påse skållade, grovhackade mandlar
  • 3/4 msk pepparkakskryddor (finns färdigblandade på påse, men man kan blanda själv också)
  • 350 gr vatten
  • Några nejlikor, typ 10

Börja med att hälla kokande vatten (350 gr) över nejlikorna i en glasburk. Lägg på locket, låt dra några timmar.

Nu är det dags att göra sylten! I med moroten, citronskal och citronsaft, pepparkakskryddor och nejlikevattnet (avsilat så man slipper leta nejlikor senare) i en stor gryta (det är ett stort recept) låt koka upp under lock. Rör om så det inte bränner fast och pressa ner så att det mesta av moroten hamnar i vätska. Låt koka 15 minuter. Ta av från plattan och häll ner sockret lite i taget, rör om – nu ser du att du inte behövde mer vätska trots att du säkert trodde det. Tillbaka på plattan, låt koka upp. Ha i mandlarna. Skumma vid behov. Låt koka utan lock 10-15 minuter. Häll upp på heta burkar, vänd upp och ner. Smaskens!

Andras recept

Nedan följer recept jag provat och rekommenderar, men jag har inte komponerat dem själv.

Äppel- och rönnbärsmos från Lilla Åland

  • 500 g rönnbär
  • 500 g äpplen
  • 4 dl vatten
  • 10 dl (850 g) socker/kilo mos

Plocka frostnupna rönnbär eller lägg dem i frysen över natten. Repa dem och skölj dem väl. Skär äpplena i klyftor och tag bort kärnhuset.
Koka rönnbär och äppelklyftor i vattnet ca 30 minuter. Puréa blandningen i kvarn eller med mixer. Väg upp den, slå den tillbaka i kastrullen och koka upp. Rör i sockret och låt koka sakta några minuter så sockret smälter.
Fyll moset på heta, renar burkar och skruva på locket med en gång. Vänd på burkarna så de står på locket för att skapa vakuum.

Röd vinbärssylt med kanel och ingefära från DN

  • 2 liter färska röda vinbär, gärna även några omogna
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 kanelstång (och gärna lite mald kanel också – mitt tips)
  • ½ dl vatten
  • 8 dl socker

Koka bär, ingefära och socker kraftigt utan lock i 15 minuter. Sylten blir tjockare om man kokar i ytterligare 5 minuter.

Häll direkt upp i varma burkar, som legat i hett vatten. Häll ända upp. Torka av kanten och sätt genast på lock. Vänd burken upp och ned. Låt stå så i cirka 5 minuter, vänd tillbaka och låt kallna. Använder man glasburkar med metallock som har den tunna gummilisten kvar klarar sig nu konserven i rumstemperatur i åtskilliga år. Förklaringen är att den heta marmeladen tar död på alla mögelsporer och att det bildas vakuum i burken. Förvara dock burken mörkt annars tappar sylten färgen.

Nyponmarmelad

Av nypon kan man bland annat göra saft, soppa, marmelad och inlagda nypon. Vi valde att göra marmelad, med det här receptet från tantvarning som utgångspunkt, men var tvungna att modifiera det lite. Vi plockade nypon från vresros (rosa rugosa), som också kallas strandros, men man kan nog använda andra sorter också. Smaka på nyponet och kör om de smakar bra.

Börja med att rensa dina nypon genom att skära av blomma (längst ner) och skaft (längst upp). Sen delar man nyponet högt upp, så man får som ett lock med skaftet på toppen. I locket ska det inte finnas så mycket skurv, kanske måste man dra med en  bordskniv men har man lyckats bra är locket rensat och klart. I bottendelen däremot, där är allt skurv och klipulver. Gröp ur den med udden på en vanlig bordskniv – vill man dela bottendelen i mindre bitar gör man det – sen klart! Sen kan man skölja av de rensade nyponen i ett durkslag under kranen för att bli av med eventuellt kvarglömt skurv. För att vara extra pedagogisk, och för att jag kände att det gick så dåligt att förklara, har jag tagit en bild för att demonstrera stegen i rensningen:

Jag och sambon rensade medan vi såg en ytlig film (sex and the city 2) och fick ihop två liter rensade nypon. Sen började syltandet. Tantvarnings recept innehåller ju kanel, ingefära, citronskal och vanilj, vilket vi tyckte var lite mycket smaker, så vi nöjde oss med bara kanel, ingefära och citronskal. Utgångsreceptet innehåller inte heller någon vätska mer än citronsaft och vi behövde extra! Sen valde också vi att köra ner mixerstaven i sylten intill slutet, eftersom nyponen inte mosade sig utan höll formen. Vi mixade inte hela satsen, men lite, så att det både blev göjs och bitar. Men sånt beror kanske på hur mogna nyponen är och vad man har för smak. Vårt modifierade recept blev i alla fall såhär:

Nyponmarmelad

  • 2 liter rensade nypon
  • 2 st tärnat äpple
  • 2 st kanelstång
  • 2 dl farinsocker
  • 5 dl socker
  • En bit riven färsk ingefära
  • skal och saft från 2 citroner
  • 2-3 dl vatten

Nypon, äpple, kanel, ingefära, citronskal och saft åker i kastrull. Koka upp under lock. Håll koll, tycker du inte att det börjar safta sig, ha i vatten, ungefär en halv dl i taget. Koka i 10 minuter och rör om då och då. Nu, hur ser det ut i grytan? Hur mycket vätska har du, är nyponen fortfarande hårda? Är det lite vätska (i vårt fall ingen), ha i mer vatten (kanske 1, 5 dl). Värm lite på plattan – ta av och rör ner farinsocker och socker lite i taget. Sockret brukar göra det hela mycket ”såsigare”, men tycker du fortfarande att du har lite vätska – ha i lite mer vatten. Nu ska kastrullen tillbaka till plattan, koka upp och låt koka 5-10 minuter. Skumma. Beroende på hur väl dina nypon behållit formen kanske du nu vill stoppa ner en mixerstav och mixa en del av sylten. Annars går du direkt vidare till att hålla upp marmeladen på heta burkar. Skruva på locket och vänd upp och ner.

Det färdiga resultatet tycker jag påminner lite om torkade aprikoser, och jag måste säga att marmeladen är fantastiskt god på ostmackan.

Krusbärssylt med whiskey, kanel och ingefära från Jan Hedhs Sylt och marmelad

  • 900 g omogna krusbär
  • 650 g socker
  • 280 g vatten
  • 1 citron, saften
  • 0,8 dl whiskey
  • En bit ingefära
  • En kanelstång

Koka upp vatten i syltgrytan med citronsaft, ingefäran, kanelstången och whiskeyn. Tillsätt de rensade bären. Låt sjuda under lock 10 min. Ta av från plattan, rör i socker lite i taget. Koka vidare, skumma vid behov. Hur länge sylten ska koka är svårt att säga. Vi kokade nog vår i ungefär 10 minuter efter sockret. Gör kontinuerliga syltprov, alltså häll lite av sylten på en kall tallrik från frysen. Sen drar man med fingret genom sylten på tallriken, är den rinnig = inte klar. Kan du dra band = börjar närma sig. Rynkar sig sylten framför ditt finger = Hård sylt. Man får gå på känsla och efter vad man själv vill ha. Vissa gillar hård sylt, andra lite mer goey. Det viktiga är att sockret kommer in i frukten och på så sätt konserverar den. Häll upp den heta sylten i heta burkar, vänd upp och ner- låt stå.

En reaktion till “Sylt och marmelad

  1. Tack för dina recept. Nu skall jag ut i naturen och kolla om det finns rönnbär här nâgonstans….plommon och rönnbär borde bli bra till min fina färska getost, som jag kollat in pâ torget. Tänkte även ge bort till jul. Den roligaste sylten gör man själv som du sa !
    Ha det gott !
    G-mor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s